Elämänpuu – kasvun siemeniä

Vehmaan kirjasto, 5.10.-31.10.2022

Miten selvitä elämän haasteista ja samalla vahvistua sekä viisastua niiden kautta?

Haasteet ovat kuin puun oksia, jotka ovat kasvaneet kiemuraan. Kun monta oksaa on kiemurassa, näyttää kuin puu tanssisi. Kaikessa huonossa on myös jotain hyvää. 

Joskus puu näyttää ihan kuolleelta, yhtään lehtiä ei tule ja runko vaikuttaa kuivuneen pystyyn. Tämä voi tapahtua etenkin nuorelle puulle, joka ei ole tehnyt vielä vahvoja juuria. Kuitenkaan ei kannata heti lähteä pilkkomaan puuta alas, vaan voi odottaa kesän virkistäviä sateita ja auringon kasvattavaa voimaa. Yllättäen puun juurelta saattaa lähteä kasvamaan versoja, jotka johtavat kukkien kukintaan ja uuteen alkuun. Juuristo ei olekaan kuollut. Pinnalta asiat voivat näyttää erilaiselta kuin pinnan alla. Toivoa ei saa menettää. 

Elämänpuun hedelmiä, akvarellikollaasi, 2022

Ihmiselämänkään ei kai kuulu olla koko ajan siloista ja keveää. Siihen kuuluvat myös haasteet ja kuopat. Miten pääsemme hankalista tilanteista eteenpäin, riippuu siitä, miten suhtaudumme niihin. Joskus ongelmia tuntuu olevan liikaa tai niiden ajoitus on huono. Tuntuu, että juuri nyt en kestä enää yhtään enempää. Kun ongelma kuitenkin ratkeaa tavalla tai toisella, se tuo mukanaan luottamusta siihen, että kaikesta voi selvitä. Kun jotain otetaan elämästä pois ja sitten sen saa takaisin, se tuntuu entistäkin arvokkaammalta. 

Jos pyrimme etenemään elämässä aidosti, autenttisesti – myötätuntoa, rakkautta ja anteeksiantoa vaalien – kohotamme samalla paitsi omaa myös koko maailman energiatasoa. Hyvä energia saa lisää tilaa ja se hyödyttää kaikkia yhtä lailla. 

”Elämänpuun hoitavaa voimaa”, akvarellikollaasi, 2022

Kiemuralle kasvanut puu voi olla ihan yhtä elinvoimainen kuin sen vieressä seisova suora yksilö. Niiden reitti samaan pisteeseen vain on erilainen. Kiemuroiden kautta puu on hankkinut viisautta ja kokemusta. Sen kyky kohdata uusia puhureita on entistäkin parempi. Hidas ja monimutkainen kasvu on tuonut sille tiiviitä vuosirenkaita ja sitkeyttä sekä syvät juuret. Liian nopeasti ja helposti kasvanut puu ehkä kaatuu helpommin myrskyssä. Onko kumpikaan toista parempi – vaikea sanoa, mutta niiden elämä vain on erilainen, ja molemmat voivat oppia toisiltaan tärkeitä asioita.

Levitä siis omat lehvistösi ja annan lehtien kahista tuulessa. Juurru kunnolla maaperään. Hengitä syvään raikasta ilmaa ja kasvata silmuja! Hyväksy pahkat ja katkenneet oksat ja tanssi tuulessa, virkisty sateessa, kerää voimia auringosta ja lepää lumisateessa. Elä elämäsi kuin puu, joka vaalii ikuista kasvua, kukkii keväisin ja hengittää omaan luonnolliseen tahtiinsa. Ja vähitellen elämänpuu alkaa tuottaa hedelmää!

Elämänpuun lehvästön parantava havina, akvarellikollaasi, 2022

Elämänpuu-näyttely on ripustettu yhteistyössä runoilija Satu Haapalan ja runoilija-taiteilija Veera Ruohomäen kanssa. Tässä blogissa olen kertonut omista ajatuksista ja omasta osuudestani näyttelyssä. Kaikki työni tässä näyttelyssä ovat akvarellikollaaseja, jotka ovat valmistuneet vuoden 2022 aikana.

Tervetuloa yleisölle avoimeen taideiltaan Vehmaan kirjastoon perjantaina 14.10.2022 klo 18.00! Taideillassa esitellään teoksia tarkemmin, luetaan runoja ja rummutetaan yleisölle.

Kuvassa: Tiltu Nurminen, Satu Haapala ja Veera Ruohomäki.

Teksti ja kuvat: Tiltu Nurminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s