VALONPILKAHDUKSIA

Satu Haapalan runoista ja Tiltu Nurmisen öljyvärimaalauksista koostettuja fiiliskortteja Raisiossa Myllyn ostoskeskuksessa Raision seurakunnan tiloissa (lähellä seinäkiipeily-keskusta).

2.12.2021 – 7.1.2022

Valonpilkahduksia tarvitaan aina, mutta erityisesti ne virkistävät syksyn hämärässä tai talven pimeimpinä päivinä. Abstraktit öljyvärimaalaukset antavat tilaa tulkinnoille. Katsoja voi halutessaan nähdä niissä mielleyhtymiä kokemistaan hetkistä tai jonkin tapahtuman tunnelman. Jokainen peilaa niitä omaan elämänkokemukseensa nojaten.

Väreissä on hämmästyttävää voimaa, niillä on kyky nostattaa tunnelmaa tai rauhoittaa sitä. Eri maalaukset ovat kuin värikylpyjä tai väriterapiaa. Itselle mieluisat värit tekevät hyvää sielulle ja mielelle. Myös fyysinen keho nauttii siinä ohessa ja reagoi mielentilaan. 

Keltaiset ja oranssinväriset kuviot valaisevat synkimmänkin hetken kuin kukat tai auringonpaiste, ja sinivihreät muistuttavat taivaasta tai merestä. Ruskeat ja mustat sävyt taas tuovat mieleen maanläheiset ajatukset, mustan mullan ja vahvat juuret. Punainen on elämän ja uuden luomisen väri. 

Valo saa värit loistamaan ja hehkumaan. Auringonpilkahdus herättää värisävyt eloon. Toisinaan värit näkyvät parhaiten pimeää taustaa vasten, kuten revontulet. Nekin ovat valonpilkahduksia!

Aurinko seinässä
                  lämmittää,
luo varjoja. 
Siirry askel, 
olet auringossa. 
 
RUNO, SATU HAAPALA
ÖLJYVÄRIMAALAUS, TILTU NURMINEN

Niin kuin valoon vaaleaan
aamu heräilee,
nyt kuulun paikkaan oikeaan
en mihinkään mä mee.
Niin kuin valoon huikeaan
aamu havahtuu.
Nyt kuulun paikkaan oikeaan.
Mieli pakahtuu. 

RUNO, SATU HAAPALA
ÖLJYVÄRIMAALAUS, TILTU NURMINEN

Seinällä liikkuu
väreily auringon.
Varjot haipuu
ja äänet portaikon,
kun yöhön 
maailma taipuu. 
 
Ei kello käy aikaa
se käy tai käymättä on, 
aika vain 
jossain virtaa
 
Tässä on
kaikki
mitä on. 
 
RUNO, SATU HAAPALA
ÖLJYVÄRIMAALAUS, TILTU NURMINEN

Näyttely on järjestetty yhteistyössä Raision seudun Taideyhdistys ry:n ja Raision seurakunnan kanssa. Mietin hetken, onko sopivaa pitää näyttelyä seurakunnan tilassa, kun en itse kuulu mihinkään uskontokuntaan. Totesin kuitenkin, että suvaitsevaisuus ja toisen ihmisen hyväksyminen ja kunnioittaminen sellaisena kuin hän on, kuuluu kaikkien uskontojen ja yleisten filosofiakäsitysten mukaan ihmisyyteen. Se on yhteinen arvo, jota haluan edistää omalla toiminnalla niin hyvin kuin osaan. 

En ole ateisti, vaan haluan omalla tavallani yhdistää länsimaisten ja itämaisten uskontojen ja uskomusten yhteisiä arvoja rakkauden ja yhteenkuuluvuuden kokemuksesta. Omassa elämässäni olen kokenut ja edelleen koen upeita rakkaus-, ystävyys- ja tuttavuussuhteita, joissa ihmisillä on hieman erilaisia tulkintoja henkisyydestä tai elämisen taidoista. Yhteisiä arvoja ovat ilo, rakkaus, myötätunto, anteeksianto, rehellisyys ja aitous.

Näitä asioita käsitellään kauniisti myös useissa kirjoissa, kuten esim. Neal Donald Walsh: Conversations with God, Helen Schucman: A course of miracles ja Gary Zukov: The seat of the soul.

Jokainen luo omilla ajatuksillaan ja teoillaan sellaista elämää kuin haluaa. Ja asiat voi nähdä monesta eri suunnasta. Pimeä talvikin voi olla upeaa aikaa, silloin valonpilkahdukset näkyvät selvemmin!

Satu Haapalan ajatuksia tästä yhteisnäyttelystä voit lukea hänen blogistaan Satunnaista!

Teksti ja kuvat: Tiltu Nurminen, Nousiainen

Katso myös Instagram: #tiltunurminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s