Naisen ääni muinaisuudesta tulevaisuuteen

Tiltu Nurminen, Satu Haapala ja Veera Ruohomäki: Naisen ääni muinaisuudesta tulevaisuuteen, Lemun kirjasto 2.11.-25.11.2021

Kerron tässä blogissa omasta osuudestani kolmen naisen yhteisnäyttelyssä:

Mandalat kuvastavat minulle montaa asiaa. Ne ovat kuin kukkia tai chakrojen ilmentymiä – eli ihmisen energiakeskusten näkymättömänä leijuvan energian kuvauksia konkreettisina muotoina ja väreinä. Ne kuvaavat myös portteja tietoisuuden toisille tasoille, joissa ilmenee yhteys arkitodellisuuden nyt-hetken ja universuminen korkeiden värähtelyiden välillä. 

”Itsekunnioituksen juuret”, akvarellikollaasi, 2021

Mandaloihin kiteytyy sellaisen taajuuden ja aallonpituuden löytäminen, jossa pieni ihminen voi parantaa maailmaa vain olemalla oma itsensä. Se onnistuu, kun tiedostaa mahdollisuuden olla hyvä, vilpitön, aito, ystävällinen, myötätuntoinen, rakastava ja anteeksiantava. Kun ihminen osaa ilmentää kaikkia tunteita vapaasti, myös chakrat toimivat hyvin.

Perinteisesti enemmän naisellisena ominaisuutena pidetään kykyä ilmaista tunteita vapaasti, mutta toivoisin, että se olisi mahdollista ja sallittua myös miehille. Yhteiskunnassa sallitaan naiselle helpommin esim. itkeminen ja surun tai pettymyksen ilmaiseminen kyyneleiden kautta kuin miehelle. Kyyneleet ovat puhdistavia ja vapaa energian purkaminen itkemisen kautta edistää kehon ja mielen hyvinvointia. 

”Vapaasti virtaava luovuus”, akvarellikollaasi, 2021

Myös naiselle voi olla vaikea ilmaista itseään vapaasti muiden ihmisten nähden. Mitä jos meille kaikille sallittaisiin vaikkapa itkeminen muiden nähden ja saisimme silloin kokemuksia ympärillämme olevilta ihmisiltä myötätunnon, hyväksynnän ja lempeyden kautta? Tunteiden näyttäminen vaatii sisäistä rohkeutta, mutta antaa samalla myös muille ihmisille vapauden toimia samoin.

Ilon ja riemun näyttäminen lienee helpompaa ja hyväksytympää julkisesti, mutta silloinkin saatetaan pidätellä iloa sen pelossa, että ympärillä olevat ihmiset tuntisivat kateutta tai alemmuutta nähdessään toisen ihmisen onnistumista ja tyytyväisyyttä elämään. ”Kel onni on, se onnen kätkeköön”, kertoo vanha sanonta. Mutta jos hyväksyy toisen ihmisen onnen vilpittömästi, sallii samalla avoimesti sen myös itselleen.

”Sisäisen voiman keskus”, akvarellikollaasi, 2021

Rakkauden näyttäminen toista ihmistä kohtaan saattaa olla kaikkein vaikein tehtävä silloin, jos samalla yrittää suojata sisintään ja pitää yllä suojamuureja ja näkymättömiä energiakilpiä. Sellaiset estävät rakkauden vapaan virtauksen, sen antamisen toiselle ja vastaanottamisen avoimin sydämin. 

Vihan näyttäminen on myös usein kiellettyä. Sen saattaa jopa kieltää itse itseltään. Jos vihaa ei pysty purkamaan rakentavalla tavalla tai kertomaan toiselle mistä syystä on vihainen, alkavat negatiiviset tunteet pakkautua kehoon ja aiheuttaa vähitellen fyysisiä oireiluja.

”Sydämen avautuminen”, akvarellikollaasi, 2021

Tunteet ja inhimillisyys tekevät meistä ihmisiä ja erottavat meidät roboteista tai tekoälystä. Tunteet ovat jotain ainutlaatuista ja arvokasta. 

Mandaloissani tunteet ja chakrojen energiat näyttäytyvät nyt rauhallisesti pyörivinä ja värikkäinä muotoina. Kun kaikki chakrat ovat avoinna ja toimivat hyvin, on ihmisen mieli ja keho hyvässä tasapainossa. Silloin on helpompi vaikkapa pysyä itse terveenä ja säteillä rauhaa ja hyvää mieltä ympäristöönsä. 

”Rehellinen ja avoin kommunikointi”, akvarellikollaasi, 2021

Mandala-kuvio kuvaa myös mielestäni hyvin sitä herkkyyttä ja lempeyttä, joka kukilla on ja sitä voimaa, kuinka paljon ne ilahduttavat ihmistä ja nostavat ihmisen energiatasoa ylöspäin kauniilla olemuksellaan ja tuoksullaan. Niissä ilmenee hyvin myös hetkestä nauttimisen merkitys, koska ne loistavat vain hetken ja lakastuvat sitten – kunnes taas kukkivat jonain päivänä uudestaan! 

Myös tavallisen ihmisen mahdollisuus nostaa ympäristönsä värähtelytasoa voi olla äärettömän suuri. Meditointi ja rauhoittuminen kaiken kiireen keskellä voi olla voimallisempi keino vaikuttaa maailman hyvinvointiin, kuin mikään muu tapa. Silloin mandalat ja kukkien kaltaiset chakrat toimivat mielen työkaluina ja apuvälineinä rauhan tilaan pääsemisessä.

”Intuition kuunteleminen”, akvarellikollaasi, 2021

Chakrojen ja fyysisen sekä psyykkisen terveyden yhteydestä ovat kirjoittaneet selventävästi useita kirjoja esim. Caroline Myss ja Judith Anodea. Löytyykö näistä ikiaikaisista itämaisista aineksista kokonaisvaltaisempaa hyvinvointia länsimaisen terveyskäsityksen rinnalle tai yhdistettynä meidän perinteisiin tapoihimme ylläpitää hyvää oloa ja terveyttä?

Tämän näyttelyn mandalat on valmistettu aiemmin maalatuista akvarelleista. Nyt kenties jo kerran unohdetut akvarellit saavat uuden muodon ja elämän kerroksittaisissa kollaasitöissä – siis puhkeavat uuteen kukkaan!

”Yhteys johonkin suurempaan”, akvarellikollaasi, 2021       

Teksti ja kuvat: Tiltu Nurminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s