Balance and harmony – yhteydessä maailmansieluun

Taidenäyttely Nousiaisten kirjastossa 2.-30.6.2020 yhdessä runoilija Satu Haapalan kanssa

Kirjasto on avoinna kesäkuussa maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 12–19 sekä perjantaisin 9–16 osoitteessa Moisiontie 17, Nousiainen.

Koko työskentelyprosessini on intuitiivinen, alussa ei vielä tiedä mihin lopussa päätyy. Se tuo lempeän rentouden, tietyn lopputuloksen yrittäminen haihtuu. Tekeminen on kiinni juuri tässä hetkessä, ajatukset voi unohtaa kokonaan, antaa vain värien ja pilkkujen syntyä itsestään. Mikään ei mene väärin, jokainen valinta siveltimenvedosta tai pilkkurykelmästä on oikea.

Akvarelleissani on monta kerrosta värejä ja pilkkuja. Kun yksi kerros on kuivunut, sen päälle on maalattu seuraava ja sitten sitä seuraava. Pilkut syntyvät maskiaineella, joka pyyhitään pois viimeisessä vaiheessa. Silloin paljastuu mitä pilkkujen kohdalta löytyy, millainen kuvio paperille on muodostunut.

Näitä töitä pitää katsoa läheltä, jotta huomaa yksityiskohdat, jotka tulevat esille vasta, kun kuvaa katsoo eri suunnista. Kullan hohto näkyy vain sivusuunnasta valoa vasten katsottuna. Jotkin kohdat maalauksesta ovat kiehtovampia kuin toiset. Näistä kuvista ei välttämättä saa minkäänlaista kokonaiskuvaa, vaan niiden ydin on yksityiskohdissa.

Aivan kuin elämässä, kaikkia asioita ei hahmota heti ensisilmäyksellä. Mutta kun pysähtyy ja katsoo tarkemmin, alkaa nähdä kaikenlaista. Ovatko kaikki aistimme aina käytössä vai kävelemmekö asioiden ohi huomaamatta niitä? Kuuleeko linnunlaulua, jos on ajatuksissaan tai huomaako kastepisaraa kasvin lehdellä, jos kävelee vauhdilla ohi? Kun katsoo syvemmälle, näkee enemmän, kuulee laajemmin, tuntee tarkemmin.

Mitä jos meillä olisi enemmän aisteja tai ne olisivat tarkemmat, mitä kaikkea voisimme havaita sitten? Näkisimmekö kauemmas avaruuteen, jos meillä olisi paremmat silmälasit tai kaukoputket?  Tajuaisimmeko, että maailma on paljon laajempi kuin mitä saatoimme ennen kuvitellakaan. Ymmärtäisimmekö, että myös yksityiskohtiin voi mennä äärettömyyksiin saakka – riippuen siitä kuinka tarkalla mikroskoopilla asioita katsoo.

Miten koemme maailmaa? Onko esimerkiksi aikatasoja vain yksi lineaarinen, vai monta limittäistä? Onko todellisuuden tasoja monia – valitsemmeko itse jonkin taajuuden, jolla haluamme elää? Ja kenties tapahtumien lopputulokset ovat erilaisia riippuen siitä, millä taajuudella olemme kokeneet tapahtumia tai millä taajuudella olemme onnistuneet pysyttelemään.

Ohjaako elämäämme rakkaus, myötätunto ja lempeys? Näemmekö toisinaan tapahtumien taakse, pidemmälle kuin mitä joku henkilö haluaa näyttää? Kulissien takana on todellinen henkilön ydin ja persoona. Voimmeko tuntea lempeyttä sitä arkaa ydintä kohtaan, vaikka ulkokuori olisi kova ja torjuvan oloinen? Tuntemalla myötätuntoa ja yhteyttä tuohon inhimilliseen sisimpään, joka on herkkä haavoittumaan, parannamme myös itsemme.

Tärkeintä on kenties sittenkin katsoa itsensä sisälle, tuntea kaikki tunteet, tyhjentää ajatukset ja tehdä tilaa jollekin sellaiselle, joka ei ole omassa kontrollissamme. Kun luovumme kaikkien asioiden hallinnasta, alkaako hyviä asioita tapahtua itsestään – silloin kun luotamme että elämä itsessään kannattelee meitä?

Toisinaan pitää pysähtyä vain kokemaan tämä hetki ilman mitään odotusarvoja – hengittämään ja huomioimaan ympäröivät olosuhteet: tuuli iholla, sadepisarat kasvoilla, auringon lämpö selkää vasten, tähtien kirkkaus öisellä taivaalla. Sitä kuvaavat nämä akvarellityöt: kaikkea ja ei mitään. Elämän sattumanvaraisuutta ja runsautta – harmoniaa ja tasapainoa, joka syntyy itsestään, kun ihminen lakkaa yrittämästä liikaa ja rauhoittuu mielen lepoon. Silloin mieli, keho ja tunteet ovat eheässä sopusoinnussa keskenään ja luonnollisessa yhteydessä maailmansieluun.

Teksti ja kuvat: Tiltu Nurminen

Kaikki teokset ovat myytävänä, ota yhteyttä: tiltu.nurminen(at)gmail.com tai 050-5167925!

Kuvat ovat yksityiskohtia teoksista.

Lue myös Satu Haapalan blogi-postaus näyttelystä: Tasapaino ja harmonia!

3 kommenttia artikkeliin ”Balance and harmony – yhteydessä maailmansieluun

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s