Akvarellimaalausta majakkasaarella

Myrskytuuli puhalsi useamman vuorokauden ajan kasvattaen aaltoja ja kohottaen vaahtopäitä aavalla merellä kirkkaan sinisen taivaan alla. Aurinko lämmitti kivenkolossa istujaa, vaikka aaltojen kumina rantakallioihin kuului äänekkäänä pauhuna ja suurimmat laineet vyöryivät raivoisasti kohti kiviä ja pärskähtivät korkealle ilmaan nostattaen sateenkaaria vesihiukkasiin. Iltaisin majakan säteet loistivat hiljentyneen tuulen aikana mereltä nousseen iltausvan sumuun heijastuen.

tiltu nurminen -10tiltu nurminen -4

Osallistuin loppukesästä Mika Törösen järjestämälle kurssille Kaskisissa Sälgrundin majakkasaarella. Kokemus oli ainutlaatuinen hyvän opettajan, loistavan kurssiseuran ja upean sään ansiosta. Ajattelin, että saisin uusia näkökulmia ja elementtejä omaan tyyliini – erilaisia tekniikoita ja inspiraatiota. Ja niin tosiaan sainkin!

tiltu nurminen -8

tiltu nurminen -9

Joitain asioita jäi erityisesti mieleeni, kuten: Akvarellimaalauksessa ei tarvitse noudattaa mitään sääntöjä. Taiteilija tekee työtä kaikilla niillä keinoilla, joita vain keksii ja huomaa käyttää. Ei tarvitse esimerkiksi käyttää vain pehmeitä luonnonkarvasiveltimiä vaan litteillä keinokuitusiveltimillä voi saada aivan oman hienon efektinsä.

Vapaasti vesivärin päälle voi käyttää gouachea, kuten monet varmaan käyttävätkin lisätessään esimerkiksi valkoisia kohtia maalaukseen. Paperia ei tarvitse kiinnittää alustaan millään teipillä, vaan se pysyy siinä, kun sen pitää riittävän märkänä koko ajan.

tiltu nurminen -13

tiltu nurminen -3

Siveltimestä voisi pitää kiinni kuten vaikkapa viulisti jousesta, kevyesti, eikä välttämättä ihan maalauskärjen tuntumasta. Litteällä pensselillä voi maalata välillä myös sivuttain kyljellä ja siveltimen asento voi olla lähes vaakasuora suhteessa paperiin, jos haluaa selkeitä rajauksia siveltimenvedoille. Tarkkoja kohtia, kuten puun oksia tai lehvästöä voi tehdä hyvin kapealla rigger-siveltimellä heilutellen tai vaikka hammastikulla piirtäen. Valoisia kohtia voi tehdä jälkikäteen esim. sienellä tai pensselillä kuvaa pesten.

Itse en ole tottunut tekemään päällekkäisiä kerroksia kuin enintään kolme, mutta yhtä hyvin niitä voisi tehdä vaikka neljä, viisi tai kuusi, varsinkin, jos haluaa tarkentaa kuvaa vähitellen läpikuultavin värein. Myös tummia värejä voisi käyttää hyvin vedellä laimentaen. Harmaata tai ruskeaa ei kannata lähtökohtaisesti välttämättä käyttää, vaan mieluummin eri väreistä rakentaen. Harmaastakin todellisuudesta voi tehdä taianomaisen nähden siinä violettia, keltaista, oranssia tai turkoosia.

tiltu nurminen -15

tiltu nurminen -14

Koko työtä ei tarvitse tehdä samalla intensiteetillä, osa voi olla suurpiirteistä ja osa taas pikkutarkkaa. Siten saa kiinnostavia kontrasteja ja jännitteitä kuvaan. Aina ei tarvitse maalata ensin itse pääkohdetta, kuten tiettyä kivenlohkaretta, vaan mieluummin sen ympäristöä. Siten saa varsinaisen kohteen paremmin esiin, varsinkin jos se on valoisampi ja vaaleampi kuin ympäristö.

tiltu nurminen -12

tiltu nurminen -11

Itse pidän siitä, että voin maalata jotain maisemaa, joka on silmieni edessä todellisena, mieluummin kuin valokuvaa. Siksi vein maalaustarvikkeeni heti aamupäivisin sopivaan tuulensuojaiseen paikkaan kallioiden keskelle ja palasin sinne aina opetustuokioiden jälkeen. Suurten kivien keskellä oli hyvä istua rauhassa lähes meditatiivisessa tilassa ja maalata tunnelmaa ilman liikaa yrittämistä. Luulenpa, että sainkin vangittua paperille aika hyvin sen energian, joka juuri siinä hetkessä oli ilmassa.

tiltu nurminen -1

Luonnon keskellä maalaaminen on jotenkin hyvin palkitsevaa, eheyttävää ja rauhoittavaa. Kaikki tunteet tulivat pintaan vuorotellen ja niitä sai kokea rauhassa maalaten värejä ja tunnelmia auringon lämmössä – ihaillen samalla ohikiitäviä pilviä ja kuunnellen aaltojen pauhua luonnon näyttäessä voimaansa.

Kuvat ja teksti: Tiltu Nurminen

Yksi kommentti artikkeliin ”Akvarellimaalausta majakkasaarella

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s